Yalova Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü bünyesinde faaliyet gösteren Gıda Biyoteknolojisi ve Biyokimya Laboratuvarı, gıda biyoteknolojisi ve biyokimyası alanları ile biyopolimer teknolojisi anlarında kullanılması ileri düzeyde araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütmektedir. Laboratuvar, lisans ve lisansüstü öğrencilerin uygulamalı eğitimlerine katkı sağlamanın yanı sıra, bilimsel projeler ve tez çalışmalarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Araştırma Alanları:
1. Algal Biyoteknoloji
- Mikroalg ve makroalglerden protein, yağ, polisakkarit ve pigment eldesi
- Mikroalglerin izolasyonu, saflaştırılması ve stok kültürlerin muhafazası
2. Fonksiyonel Gıda Bileşenleri
- Mikroalglerden elde edilen biyoaktif bileşiklerin enkapsülasyonu
- Gıda sanayi atıklarından biyoaktif bileşiklerin elde edilmesi, saflaştırılması ve enkapsülasyonu
- Biyoaktif bileşiklerin fonksiyonel besin takviyelerine entegrasyonu
3. Sürdürülebilir Gıda Ambalajları
- Biyobozunur ve antimikrobiyal özellikler taşıyan ambalaj malzemelerinin geliştirilmesi
- Gıda güvenliğinin artırılması ve raf ömrünün uzatılması
4. Polimer Teknolojileri ve Biyomalzemeler
- Doğal polisakkaritler (kitosan, karragenan agar, pektin,) kullanılarak çeşitli biyobozunur hidrojel türlerinin geliştirilmesi ve karakterizasyonu
- Biyobozunur hidrojellerin, gıda, ilaç taşıma sistemleri, yara iyileşmesi ve kozmetik gibi biyomedikal alanlarda kullanılması.
- Su arıtma ve tarım teknolojilerinde jel yapıdaki malzemelerin geliştirilmesi.